تاریخچه تراکتور رومانی در ایران و جهان، معرفی مدل های جدید و قدیمی رومانی
تراکتور را میتوان مهمترین ماشین صنعتی در دنیای کشاورزی دانست. ظهور این ماشین باعث ایجاد یک انقلاب در صنعت کشاورزی شد. تراکتور رومانی یکی از نمونههای مشهور و محبوب این حوزه است. محصولات کارخانه یونیورسال رومانی سالها است در ایران حضور دارند و بسیاری از مدلهای قدیمی هنوز در حال استفاده هستند.
ورود تراکتور رومانی به ایران
محمدرضا پهلوی روابط نزدیکی با رییس جمهور کشور رومانی داشت. در دهه ۴۰ و ۵۰ شمسی، شاه سابق ایران چندین بار به این کشور اروپایی سفر کرد. نتیجه این رفت و آمدها قراردادهای تجاری متعددی بود. یکی از مهمترین قراردادها واردات تراکتور از کارخانه یونیورسال رومانی بود.
در سالهای ابتدایی تراکتورهای این کارخانه به ایران وارد شده و مستقیما به کشاورزان برتر و ثروتمند فروخته میشد. طولی نکشید تا مهندسین ایرانی به فکر مونتاژ و تولید برخی از قطعات تراکتور رومانی افتادند. این تراکتور که به قدرت و استحکام بالا معروف بود، خیلی زود در بین کشاورزان ایرانی محبوب شد. در نتیجه درخواستها برای خرید تراکتور رومانی روزبهروز بیشتر میشد.
در سال ۱۳۵۳، کارخانه تراکتورسازی تبریز احداث شد. در ابتدا وظیفه این کارخانه مونتاژ تراکتورهای خارجی بود. با پیشرفت در مونتاژ و تولید قطعات، به مرور نیاز به واردات کاهش یافت و محصولات ایرانی جایگزین تراکتور رومانی شد.
در حال حاضر نیز اگر سری به سایتهای فروش تراکتور بزنید، احتمالا مدلهای قدیمی تولید شده توسط کارخانه یونیورسال را مشاهده کنید. هنوز تراکتور رومانی مدل سال ۶۰ مشاهده میشود که قابل استفاده است. این موضوع نشاندهنده کیفیت بالای تولید این ماشین صنعتی است.
پیدایش تراکتور رومانی
کارخانه یونیورسال رومانی در سال ۱۹۴۶ تاسیس شد. شهر برازوف رومانی محل احداث یکی از مهمترین کارخانههای تولید تجهیزات صنعتی تاریخ بود. این کارخانه در ابتدا تحت نظارت شرکت فیات ایتالیا کارش را آغاز کرد اما به مرور توانست به استقلال فنی و مالی برسد. روند پیشرفت این کارخانه به حدی بود که خیلی زود توانست محصولاتش را به کشورهایی همچون آمریکا نیز صادر کند.
نام اصلی این کارخانه Universal Tractorul Brasov است. به همین دلیل بر روی تراکتور رومانی نماد UTB را مشاهده میکنیم که مخفف نام اصلی این شرکت است. رشد اصلی کارخانه یونیورسال پس از جنگ جهانی دوم و انقلاب حوزه اقتصادی و کشاورزی اروپا اتفاق افتاد.
مدلهای محبوب تراکتور یونیورسال رومانی
از زمان تاسیس این شرکت بیش از ۷۵ سال میگذرد و در طول این سالها تراکتورهای بسیار زیادی تولید شده است. بسیاری از این مدلها توانستهاند به محبوبیت زیادی در سطح جهان برسند. تراکتور رومانی ۲۶۰، ۳۴۰، ۳۵۰، ۴۶۰، ۵۱۰ و ۵۳۰ از جمله محصولات موفق این کارخانه اروپایی است. بسیاری از محصولات دیگر نیز با استقبال گستردهای مواجه شدند.
مدلهای گوناگون تراکتور رومانی از نظر سیلندر، وزن، قدرت اسب بخار، ابعاد لاستیک، خصوصیات باتری، توان کششی و حرکتی و … با هم متفاوت هستند. میتوان اذعان کرد که کارخانه یونیورسال رومانی برای تمام فعالیتهای صنعتی و کشاورزی تراکتور تولید کرده است و نیازهای بخشهای مختلف بازار را برآورده میکند.
مونتاژ در ایران
فرایند مونتاژ تراکتور رومانی در ایران از سال ۱۳۴۸ آغاز شد. مونتاژهای اولیه بسیار ابتدایی و دستی بوده است. در ماههای ابتدایی روزانه ۴ تراکتور از خط مونتاژ خارج میشد اما پس از تلاشهای مهندسان ایرانی و همکاری متخصصین خارجی، این رقم به ۱۲ عدد رسید. جالب است بدانید مونتاژ این تراکتورها آنقدر برای مردم جذاب بوده است که برخیها برای تماشای فرایند مونتاژ، حمل و آزمایش تراکتور به نزدیکی کارخانه تراکتورسازی تبریز میرفتند.
افراد زیادی برای پیشرفت این صنعت در ایران تلاش کردهاند. مهندسانی همچون توتونچی، ساعدی، فولادین، صالحی و ایروانی از جمله افراد تاثیرگذار در رشد و بلوغ کارخانه تراکتورسازی تبریز و فرایند مونتاژ تراکتور رومانی بودهاند.
این روزها تراکتورهای زیادی را در سطح کشور مشاهده میکنیم. حالا چندین کارخانه در ایران وجود دارد که به تولید و مونتاژ تراکتور مشغول هستند. با این حال تراکتور رومانی نقش مهمی در گسترش تولید، مونتاژ و استفاده از این ماشین صنعتی در ایران داشته است. شاید قرارداد تجاری با کارخانه یونیورسال رومانی را بتوان سرآغاز صنعت تراکتورسازی ایران دانست.